OBEĆANJA ZALAZEĆEG SUNCA

Ovaj program kombinira fotografiju kao kreativni osnažujući čin s jogom koja je i tjelesna i mentalna disciplina, te ima elemente mindfulness prakse. Krajnja svrha programa je pružanje odmora i osnaženja uslijed vremena u kojem svatko na svoj način proživljava globalnu nesigurnost i nestabilnost društva kakvog poznajemo. Za sudjelovanje u fotografskom dijelu programa ne trebate ništa više od pametnog telefona ili tableta, iako su dobrodošle i sve druge vrste digitalnih kamera.

Kraj ljeta i najava jeseni u mnogima od nas izazivaju neugodne osjećaje. Ne čudi to kada se prisjetimo da ljeto u književnosti i psihološkim teorijama često simbolizira ispunjenje težnji i poželjno stanje bivanja. Ipak, da li bi ljeto bilo toliko poželjno da je vječno?

Razumijevanje kako godišnja doba označavaju faze različitih vrsta promjena s kojima se neizbježno suočavamo tijekom života olakšava nam prihvaćanje, pa čak i uživanje u melankoličnom raspoloženju kraja ljeta i početka jeseni. Ako jesen k tome dočekamo na Mediteranu, dok je još uvijek toplo za kupanje u moru, na otoku Ižu koji se uspješno odupire masovnom turizmu, vedar upliv u novu sezonu životnih izazova zagarantiran je.

Uostalom, nije nam prvi put da prolazimo putem od jeseni i završetaka, kroz nepoznate zimske tmine, ponovo pronalazeći nove puteve prema uvijek obnavljajućem proljeću i darovima ljeta. I zato ćemo se kao oproštaj s još jednim velikodušnim ljetom, radujući se putu koji vodi prema sljedećem, voditi mišlju Alberta Camusa: “Usred zime, konačno sam shvatio da u meni živi nepobjedivo ljeto. I to me čini sretnim. Bez obzira koliko me svijet snažno pritiskao, u meni postoji nešto jače – nešto bolje, što se istom snagom odupire.”

Naši su programi prilagodljivi različitim potrebama sudionika, ali uvijek vođeni idejom osnaživanja onih koji žele povećati svijest o sebi, samo-efikasnost i otpornost na probleme kao preduvjete smislenijeg i sretnijeg života. Osmišljavamo ih podjednako za ljubitelje fotografije, joge, prirode i istraživače svog unutarnjeg svijeta. Želimo pomoći ljudima da se oslobode negativnih misli i osjećaja, da se ponovno povežu sa svojom unutarnjom vedrinom, i da pri tom, ako tako požele, razvijaju umjetničku stranu svojih fotografija.

Znanstveni dokazi pokazuju da redovito vježbanje joge može poboljšati fleksibilnost, pokretljivost, snaga i ravnotežu tijela, ali i to da unaprjeđuje sposobnost upravljanja stresom i time mentalno zdravlje. Osim vježbanja specifičnih pokreta i položaja, tzv. asana koje istežu i jačaju zglobove, ligamente i mišiće, joga je disciplina kontrole daha i čin meditacije koji doprinosi svijesti o sebi u sadašnjem trenutku.

Na ovom retreat-u ćemo prakticirati tradicionalan dinamičan stil Hatha joge –  fizičku jogu zvanu Astanga vinyasa joga. Vježbat ćemo je na Mysore način, tako da će praktikanti ovog stila biti posebno savjetovani uz asistencije u položajima.

Ovaj naizgled vrlo napredan stil joge, na ovom retreat-u bit će prilagođen i apsolutnim početnicima, a Pranayame tehnike disanja i meditaciju, kao dodatne alate za održavanje zdravog tijela, uma i duha – prakticirat ćemo, osim uz joga asane i zasebno.

DNEVNI RASPORED

Hotel KORINJAK smješten je direktno uz obalu, na rtu uvale Velog Iža, a osim morem je okružen borikom i maslinikom. Nudi smještaj u 47 dvokrevetnih i 29 jednokrevetnih jednostavno uređenih soba s kupaonicom sa tuš kabinom i vlastitim balkonom. Sobe nisu opremljene klima uređajima, nemaju TV niti WiFi, kako bi posjetiteljima pružili što bolji odmor od svakodnevice.
 
Posebnost hotela Korinjak jest vegeterijanska prehrana (bez mesa, ribe i jaja), svakodnevno pripremana na mediteranskoj osnovi sa svježim namirnicama. Osnovu ove uravnotežene prehrane čine žitarice, tjestenine, orašasti plodovi, obilje sezonskog povrća i voće uz ljekovito začinsko bilje ubrano na otoku, a koje se posjetiteljima besplatno nudi i u vidu toplog napitka tijekom cijelog poravka.

CIJENIK HOTELA KORINJAK: https://korinjak.com/cjenik12/

REZERVACIJA SMJEŠTAJA: https://korinjak.com/rezervacija/